Relacje z Federacją Rosyjską w programach wybranych polskich ugrupowań politycznych – zarys analizy ilościowej i jakościowej (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
Jednym z istotnych elementów dyskursu publicznego są programy przygotowywaneprzez poszczególne partie polityczne. Stanowią one, z jednej stronyemanację poglądów partii politycznych i ich wyborców, z drugiej zaś są podstawąrywalizacji politycznej odbywającej się pomiędzy poszczególnymi ugrupowaniami,zarówno w trakcie kampanii wyborczych, jak i w okresach występującychpomiędzy wyborami. W polskiej rzeczywistości politycznej jednym z istotnychelementów programów politycznych jest postulowana polityka zagraniczna.Celem artykułu było przedstawienie wyników badań w zakresie określenia miejscaRosji oraz relacji polsko-rosyjskich w programach najważniejszych ugrupowańpolitycznych działających w Polsce. Autor starał się również dokonaćprzeglądu programów politycznych pod kątem ich specyfiki oraz wewnętrznejstruktury i charakteru postulatów tam zawartych. W wyniku przeprowadzeniaanalizy ilościowej stwierdzono, że relacje z Rosją stanowią istotny element programówwiększości liczących się partii politycznych. Analiza jakościowa pozwoliłana wyodrębnienie partii postulujących zdecydowaną i asertywną politykęwobec Rosji, partii wypowiadających się o Rosji w sposób neutralny oraz partiipostulujących poprawę i pragmatyzację dwustronnych relacji.
Keywords: programy polityczne, partie polityczne, relacje polsko- -rosyjskie