Struktura wynagrodzeń według zawodów w województwie kujawsko-pomorskim (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
Celem artykułu jest przeprowadzenie oceny różnic w poziomach wynagrodzeńoraz identyfikacja czynników, które miały wpływ na to zróżnicowaniew województwie kujawsko-pomorskim w latach 2007–2016. Analiza dotyczyzróżnicowania wynagrodzeń w wykonywanych grupach zawodów. Wykorzystanezostały przeciętne miesięczne wynagrodzenia brutto w województwie, odchyleniaod przeciętnego wynagrodzenia w regionie, relacje przeciętnych wynagrodzeńoraz dynamika wzrostu. Na podstawie tych danych obliczono wskaźniki statystyczne,jak średnia, odchylenie standardowe oraz wskaźnik zmienności. Analizęi ocenę opracowano na podstawie danych statystycznych publikowanych w RocznikachStatystycznych Urzędu Statystycznego w Bydgoszczy za lata 2007–2016.
Keywords: wynagrodzenia, płace, zawody, pracownik