Podatek bankowy jako narzędzie internalizacji generowanych przez banki negatywnych efektów zewnętrznych. Analiza reakcji krajowych banków na wprowadzoną daninę (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
Głównym celem artykułu jest przedstawienie możliwości internalizacjinegatywnych efektów zewnętrznych generowanych przez banki za pośrednictwemwprowadzonego w Polsce na początku 2016 roku podatku bankowego.Przeprowadzone na potrzeby niniejszej pracy badania uwzględniają adaptacyjnąodpowiedź banków na wprowadzoną daninę (optymalizacja podatkowa)oraz łączne skutki tejże odpowiedzi poprzez grupową aktywność, m.in. narynku międzybankowym oraz rynku krajowego długu skarbowego. Empirycznaocena skutków wprowadzenia podatku bankowego oraz ewaluacja jegopotencjału do internalizacji negatywnych efektów zewnętrznych została dokonanana podstawie danych statystycznych z lat 2015–2017.
Keywords: internalizacja efektów zewnętrznych, podatek bankowy, optymalizacja podatkowa