Rola Trójkąta Weimarskiego w procesach integracji europejskiej w latach 1991–2004 (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
W 1989 roku rozpoczęły się w Polsce procesy przemian politycznychi gospodarczych. W ich wyniku już na początku lat dziewięćdziesiątychgłównymi celami polskiej polityki zagranicznej stały się akcesja do UniiEuropejskiej i uzyskanie członkostwa w NATO. Jednym z narzędzi, któremiały pomóc w ich realizacji był, powołany do życia w 1991 roku, Trójkąt Weimarski.W ramach tej nieformalnej płaszczyzny polsko-niemiecko-francuskiejwspółpracy, miały miejsce regularne spotkania ministrów spraw zagranicznychoraz innych polityków trzech państw. W artykule poddany jest analizie wpływtej formy kooperacji na procesy integracji europejskiej w latach 1991–2004,w szczególności na przyjęcie Polski w szeregi Unii Europejskiej i NATO.
Keywords: Polska, Niemcy, Francja, Unia Europejska, przemiany ustrojowe, integracja europejska, Trójkąt Weimarski