Determinanty działalności badawczo-rozwojowej – Analiza polskiego sektora logistycznego (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
Celem artykułu jest identyfikacja czynników istotnie wpływających napoziom inwestycji B+R oraz określenie siły tego oddziaływania. Badaniupoddano 950 polskich firm logistycznych. Do badania wykorzystano danezawarte w Lokalnym Banku Danych GUS z okresu 2007–2015. Jakozmienne objaśniające wyodrębniono trzy grupy potencjalnych determinantB+R badanych podmiotów: natężenie konkurencji, uwarunkowaniafinansowe przedsiębiorstwa oraz uwarunkowania makroekonomiczne.Analizę przeprowadzono w oparciu o statystki deskryptywne, ocenę korelacjiPearsona i współczynnika korelacji rang Spearmana oraz zastosowanie modelipanelowych, estymowane w oparciu o próbę przekrojowo-czasową. Badaniestatystyczne przeprowadzono zarówno na zagregowanych wartościachogólnopolskich, jak i posługując się danymi na poziomie województwa.Badanie wykazało, że działania B+R firm logistycznych realizowane sąprzede wszystkim przez większe przedsiębiorstwa prowadzące zachowawcząpolitykę finansowania opartą na niewielkim zadłużeniu i wysokiej płynnościfinansowej. Firmy te funkcjonują w warunkach niskiej marży, która istotnieogranicza możliwości rozwojowe. Badanie nie potwierdziło natomiast wpływukonkurencji na aktywność B+R, co może wynikać ze wzrostu samego sektora.Czynnikiem bezdyskusyjnie wpływającym na B+R jest natomiast dostępnośćdo infrastruktury drogowej i obszarów zurbanizowanych.
Keywords: badania i rozwój, logistyka, przedsiębiorstwo, Polska