Analiza wpływu religii na wzrost gospodarczy w kontekście poglądów Maxa Webera (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
W dziele Etyka protestancka a duch kapitalizmu jest przedstawionapodstawa tezy Webera. Analizując rozwój kapitalizmu Weber wiązał go m.in.ze wzrostem racjonalności wywołanej konkretną religią. Uznał, że wzrostascetycznego protestantyzmu (w tym kalwinizmu), a szczególnie zbiór wartościi przekonań dotyczący pracy, oszczędności, inwestycji oraz pomnażaniebogactwa, był niezbędny do powstania nowoczesnego kapitalizmu.Autor przeprowadził weryfikację tezy Webera i wykorzystał własny modelekonometryczny dla gospodarki Niemiec. Religia protestancka, obok poziomuemigracji, odsetka pracujących w rolnictwie, była istotna dla tworzeniaspołecznego dobrobytu (PKB). Jest to zależność ujemna, gdyż przyrostliczby protestantów prowadził do spadku przyrostu poziomu PKB. Należyjednocześnie zauważyć, że odsetek liczby protestantów w Rzeszy Niemieckiejw analizowanym okresie spadał. Relatywnie niski współczynnik determinacjiwskazuje też, że model wyjaśnia 33,13% przypadków.
Keywords: Max Weber, wzrost gospodarczy a protestantyzm, Rzesza Niemiecka, kliometria