Clifford Angell Bates Carl Schmitt i ograniczenia współczesnego państwa liberalnego (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
W tym artykule przyglądamy się Schmittowi i jego krytyce liberalizmupod kątem pytania o to, w jaki sposób konstytucyjna struktura współczesnegopaństwa może prowadzić do pewnych sprzeczności i problemów wynikającychz radykalizacji liberalnej doktryny promowanej przez neokantowskątradycję prawną, która dominowała w Niemczech na początku XX wieku.Autor twierdzi, że według Schmitta powrót do Hobbesa, a także innychwspółczesnych myślicieli politycznych, takich jak Machiavelli i Bodin, byłjedynym sposobem na naprawienie tej radykalizacji liberalizmu, aby umożliwićprzetrwanie polityki.
Keywords: Carl Schmitt, liberalizm, państwo, władza wykonawcza, decyzjonizm, suwerenność