Stosunki Unii Europejskiej z grupą państw Afryki, Karaibów i Pacyfiku. Stan i perspektywy na przyszłość (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
Stosunki Unii Europejskiej (UE) z grupą państw Afryki, Karaibów i Pacyfiku(AKP) są przykładem wyjątkowo rozbudowanego modelu współpracy UEz państwami rozwijającymi się. W 60-letnim okresie był on regulowany wielomaumowami ustanawiającymi szczególne formy stosunków między stronami, tworzącwłasny system instytucjonalny tych relacji, mechanizmy wsparcia finansowegooraz wymiany handlowej. Aktualnie wzajemne stosunki są prowadzonena podstawie Umowy o partnerstwie, zawartej 23 czerwca 2000 r. w Cotonou.Jej założenia wygasają jednak 29 lutego 2020 r., a zbliżający się koniec obowiązywaniaumowy z Cotonou zachęca do zadawania pytań o przyszłość relacjimiędzy UE i grupą AKP. Artykuł niniejszy koncentruje się po pierwsze naomówieniu aktualnego stanu realizacji założeń umowy z Cotonou, w szczególnościw wymiarze współpracy handlowej i gospodarczej, gdyż to ona będziew największym stopniu determinowała przyszłe negocjacje między UE i grupąAKP. Po drugie, założeniem opracowania jest analiza nieoficjalnych stanowisknegocjacyjnych zarówno UE i grupy AKP, których odrębność jest na tyle istotna,że nie wróży łatwych rozmów mających zacząć się w 2018 r.
Keywords: Unia Europejska, Afryka, Karaiby, Pacyfik, AKP