Bilans dotychczasowego członkostwa Polski w Unii Europejskiej i jej perspektywy w XXI wieku (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
W niniejszym opracowaniu autor analizuje bilans dotychczasowego członkostwaPolski w Unii Europejskiej (UE). Ukazuje poniesione przez Polskękoszty związane z akcesją do UE oraz osiągnięte korzyści polityczne, społeczne,gospodarcze i międzynarodowe. Analizuje sukcesy i porażki polskiejpolityki unijnej w latach 2004–2018, a także ukazuje jej perspektywy na tleewolucji UE dziś i w przyszłości. Przedmiotem tego opracowania jest więcpróba pokazania wpływu akcesji na sytuację społeczno-polityczną i gospodarcząPolski oraz na zmianę jej pozycji i roli na arenie międzynarodowej.Mówiąc wprost, jest ono poświęcone pozytywnym i negatywnym skutkomakcesji Polski do UE oraz perspektywom naszego dotychczasowego członkostwaw Unii Europejskiej i jej przyszłości.
Keywords: Polska, Unia Europejska, bilans członkostwa, szanse, zagrożenia, brexit