Pokaż mi swoje dane, a powiem ci kim jesteś. Rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO) – istota i cele (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO) powstałojako odpowiedź na coraz powszechniejsze wykorzystywanie danych osobowychw obrocie gospodarczym. Rozporządzenie ma na celu ujednolicenieprzepisów na poziomie ponadpaństwowym oraz zwiększenie ochrony konsumentów.RODO ma potencjał, by znacząco wpłynąć na światowe standardyi praktyki przetwarzania danych osobowych. Czy nowa legislacja będziew stanie również zaadresować innego rodzaju globalne wyzwania, związanez wykorzystaniem big data przez polityków i władze publiczne? Ostatniewydarzenia, związane w szczególności z użyciem zaawansowanej analizydanych w kampanii wyborczej Donalda Trumpa oraz kampanii zwolennikówbrexitu, pokazują potrzebę gwarancji wiarygodności, stabilności i bezpieczeństwaprocesom demokratycznym.
Keywords: RODO, GDPR, Cambridge Analytica, wybory USA, profilowanie, profilowanie po cechach osobowości, psychografia