Zmiany rynku i ich wpływ na kształtowanie się systemu emerytalnego (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
Od bardzo dawna problemem społeczeństwa jest stworzenie jak najlepszychwarunków w sytuacji zakończenia kariery zawodowej. Brak możliwościsamodzielnego utrzymania się spowodował podejmowanie starań w celu poprawywarunków życia osób starszych. Sposoby radzenia sobie z tym problemembyły różnorakie i zmieniały się wraz ze zmianami gospodarczymi, społecznymii politycznymi. Odpowiedzialność w tym zakresie ciąży na sektorze ubezpieczeń.W raportach ostatnich lat podkreślany jest fakt, że niskiemu poziomowiurodzeń towarzyszy niski poziom śmiertelności. Starzenie się ludności jest procesemogólnie znanym w społeczeństwie. Mało kto zdaje sobie jednak sprawęz tego, że najszybciej zachodzi ono w Europie. Komisja Europejska co dwa latapublikuje Europejski Raport Demograficzny wskazujący najnowsze fakty i trendydemograficzne w krajach członkowskich. Głównym efektem tej przemianyjest coraz wyższy udział osób starszych w strukturze społeczeństwa. Systememerytalny jest bardzo wrażliwy na wszelkie zmiany. Występujące czynnikipowodują przymus wprowadzenia nowych rozwiązań po to, aby mógł on funkcjonowaćprawidłowo. Funkcjonowanie systemów emerytalnych jest postrzeganeprzez społeczeństwo, jako sfera społeczna. Równolegle wielkość świadczeńemerytalnych jest uzależniona od rozwoju gospodarczego i zmiennej sytuacjigospodarczej Polski. Powstały Otwarte Fundusze Emerytalne, które miałyza zadanie inwestować środki ze składek w celu ich pomnożenia. Jednak ichdziałalność opierała się na ryzyku rynkowym i nie gwarantowała obywatelomuzyskania korzyści z uczestnictwa (według niektórych ekspertów). Zdaniemautorów artykułu kolejna zmiana, czyli ograniczenie inwestowania w OFE,również nie uzdrowi całej sytuacji. Jest to tylko ratowanie ZUS na wypłatę emeryturbieżących i przyszłych, potrzebnych w krótkotrwałym okresie. Oczywiścietakich dyskusji będzie jeszcze wiele, ale, czy byt emerytów się poprawi? Tematoczywiście jest ciągle do dyskusji społecznej.
Keywords: system emerytalny, rynek, społeczeństwo