Kapitalizm, socjalizm i państwowy interwencjonizm: systemowe kontrowersje wschodnioazjatyckiego modelu rozwoju (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
Wschodnioazjatycki model rozwoju, w wyniku wdrażania którego niektóregospodarki azjatyckie osiągnęły spektakularne wyniki rozwojowe, opiera sięna koncepcji państwa rozwojowego. Państwo rozwojowe charakteryzuje sięspecyficznymi rozwiązaniami systemowymi i instytucjonalnymi. W zasadzie,funkcjonuje ono w warunkach ustroju kapitalistycznego (socjalizm nie jestw stanie w długim okresie wygenerować odpowiedniej dynamiki wzrostu), władzestosują jednak mechanizmy centralnego planowania, aby realizować własnąstrategię rozwojową. Państwowy interwencjonizm odgrywa tu zatem ważną rolęrozwojową, choć nie ma na celu zapewniania spójności społecznej.
Keywords: Azja Wschodnia, rozwój, kapitalizm, socjalizm, interwencjonizm