Związek kultur(y) z ekonomią. Podejście koncyliacyjne (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
Artykuł wspiera tezę, że kultura i czynniki kulturowe powinny być inkorporowanedo teorii ekonomii. Wiele głosów postuluje, by ta teoria odzwierciedlała jaknajlepiej rzeczywistość i zaproponowano jeden ze sposobów. Zwrócono uwagę,że pojęcie kultury jest nieprecyzyjne i istnieje wiele definicji. Problemy metodologicznemogły być jedną z przyczyn braku zainteresowania ekonomistów tątematyką. Przyjęta definicja ma związek z wartościami, dlatego wąskie rozumieniekultury przez pryzmat sztuki i przemysłów kreatywnych zostało wykluczone.W artykule wykazano, że choć problematyka ta jest względnie nowa, to istniejąjej historyczne podstawy. Pokazany został związek kultur z ekonomią i zawartometodologiczne uwagi na temat stosownych badań. Autor starał się pomijaćkwestie, które już zostały szerzej omówione w stosunkowo nielicznej literaturze.
Keywords: metodologia, kultura, teoria ekonomii, ekonomia