GOW jako wyzwanie współczesności (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
W warunkach zmian otoczenia konieczne staje się tworzenie warunkówsprzyjających powstawaniu podmiotów opierających swoją przewagę na wiedzy.Wiedza staje się strategicznym czynnikiem rozwoju i wzrostu konkurencyjności.GOW, nowa gospodarka, gospodarka sieciowa w społeczeństwiewiedzy to nowe kierunki rozwoju współczesnego świata. W artykule przedstawionoistotę, podstawy oraz nośniki GOW, omówiono wybrane definicjeGOW. Wskazano i omówiono cechy charakterystyczne GOW w ujęciu wybranychautorów. Przedstawiono podmioty mające wpływ na tworzenie GOW.Pokazano, że wiedza stanowi podstawowy zasób w organizacji. Omówionoistotę i potrzebę zarządzania wiedzą. Wskazano na cele i aspekty zarządzaniawiedzą, przedstawiono wybrane czynniki wpływające na funkcjonowaniesystemu zarządzania wiedzą.
Keywords: gospodarka oparta na wiedzy, wiedza, nowa gospodarka, zarządzanie wiedzą