Ewolucja myśli europejskich ruchów federalistycznych (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
Celem artykułu jest zbadanie europejskich ruchów federalistycznych odII wojny światowej do czasów współczesnych pod kątem ewolucji, jaka zaszław zakresie formułowanych przez nie postulatów, koncepcji i wizji federacjieuropejskiej. Zastosowane elementy analizy historycznej i porównawczejpozwoliły na wykazanie, że myśl federalistów tworzy spójną koncepcję federalnegorozwiązania dla Europy. Jednocześnie wizja ta, zachowując spójnośćna wszystkich etapach rozwoju integracji europejskiej, była adaptowana dozmieniających się warunków politycznych i gospodarczych, bieżącego stanuintegracji oraz wyzwań, jakie pojawiały się w Europie. Jednocześnie niemożna jednak oprzeć się wrażeniu, że w latach 40. i 70. sformułowano katalogpostulatów, które służą do opracowywania szczegółowych koncepcji, a w efekcieproponowanie nowych, innowacyjnych rozwiązań jest raczej sporadyczne.
Keywords: federalizm, federacja europejska, federalne koncepcje integracji europejskiej, federalizm ewolucyjny, federalizm rewolucyjny