Pax Russica i Pax Sinica jako konkurencyjne i komplementarne wizje ładu imperialnego w Eurazji (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
Niniejszy artykuł koncentruje się na procesie kształtowania nowego ładueurazjatyckiego oraz współczesnych projektach imperialnych Rosji i Chinw regionie. W tekście postawiono kilka istotnych pytań odnoszących się dofundamentów percepcji eurazjatyckich strategii obu państw, a także poziomukomplementarności i konkurencyjności owych projektów porządkujących przestrzeńeurazjatycką w ujęciu sinocentrycznym bądź rusocentrycznym. W teziegłównej artykułu zawarto myśl, że stosunki rosyjsko-chińskie na danym etapiei w przewidywalnej przyszłości będą ciążyły w kierunku harmonizacji i względnejkomplementarności, co widać również w próbie synchronizacji EurazjatyckiejUnii Gospodarczej z chińską ideą reaktywacji Jedwabnego Szlaku,łączącego Europę z Azją. Charakterystyczna dla wielkich potęg sprzecznośćinteresów i rywalizacja nie będzie eksponowana ani przez Moskwę, ani przezPekin. Obiektywną przyczyną takiego stanu rzeczy jest głębokie zrozumienieobu państw, że strategiczna rywalizacja na danym etapie rozwoju ich relacjibilateralnych nie jest korzystna dla żadnego z nich. Spoiwem partnerstwa strategicznegoRosji i Chin jest zbieżna percepcja sytuacji międzynarodowej orazchęć ograniczenia, a być może w dłuższej perspektywie wyrugowania dominacjiUSA w Eurazji. Władze chińskie i rosyjskie zdają sobie sprawę z przewagi,jaką daje im w imperialnych zmaganiach komplementarność potencjałóworaz koordynowanie wspólnych, ale także indywidualnych działań na areniemiędzynarodowej.
Keywords: Pax Russica, Pax Sinica, Eurazja, Chiny, ład międzynarodowy