Zarządzanie przemysłem kultury ponowoczesnej. Nowy paradygmat geopolityki kultury (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
Kultura jest jednym z rezultatów społecznego, wspólnego wszystkim, procesukreowania rzeczywistości. W ujęciu teorii konstruktywizmu społecznegoLuckmanna i Bergera, to stan nieustannej transmisji wiedzy, efekt wielokrotnejreinterpretacji otoczenia. Współcześnie elementem konstytuującymkulturę jest przepływ informacji. Każda wiązka niesie w sobie przekaz – identyfikowanyprzez pryzmat języka, tradycji, wartości i symboliki. Konsumentemkultury zostaje się przy okazji dokonywania innych życiowych transakcji. Kulturaglobalnych przepływów to zjawisko bez swego jednoznacznego źródła,bez tradycyjnie identyfikowalnego nadawcy. Współczesne formy komunikacjicoraz częściej jednak spychają treść przekazu na margines znaczenia. W konsekwencjimamy do czynienia z efektem zbanalizowania kultury (zjawiskoinfotainment) wpisanym w kategorię przemysłu – wariacji pojęciowej wprowadzonejprzez Horkheimera i Adorna w Dialektyce oświecenia. Przemysłwypycha twórców, stojąc niejako w opozycji do awangardy. Produkty kulturyuczestniczą w grze rywalizacji, walcząc o finansowanie. Zachowanie niezależnościartystycznej w merkantylnym otoczeniu staje się coraz trudniejsze.Sukces rynkowy jest proporcjonalnie skorelowany z kulturowym poziomemznaczenia marki – jako nośnika określonego przekazu. Antycypując potrzebyklientów (konsumentów), trzeba uwzględniać czynniki ekonomiczne, zwrotniejednak tworząc kulturę – co stanowi clue całego procesu. W przypadku mecenatupublicznego państwo finansując kulturę realizuje własne cele, częstokonkretnego stronnictwa politycznego. Należy przy tym mieć na uwadze, żekultura jest najtrwalszym zwornikiem, najtrudniej i najdłużej się ją zmienia.Nie jest możliwe wyjście z rodziny kulturowej, opierając się na jednostkowejdecyzjzji polityczną. Poziom, jakość, dorobek kulturowy narodu, społeczeństwa(państwa) decyduje o lokalizacji geopolitycznej.
Keywords: przemysł kulturowy, geopolityka, mecenat, awangarda, wizerunek, kreacja, globalne przepływy znaczeń