Czy harmonizacja stawek VAT w Unii Europejskiej jest jeszcze konieczna? (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
Od ponad 20 lat w Unii Europejskiej obowiązuje zasada opodatkowaniatowarów i usług podatkiem VAT w kraju przeznaczenia – pobór podatkunastępuje według stawki obowiązującej w państwie nabywcy towaru. Zasadata została wprowadzona m.in. ze względu na zróżnicowanie stawek VATw poszczególnych krajach i miała funkcjonować jedynie przejściowo, w szczególnoścido momentu zakończenia procesu harmonizacji stawek. Zakładanymbowiem systemem docelowym w VAT było opodatkowanie w kraju pochodzenia,czyli według stawki obowiązującej w kraju sprzedawcy. W opublikowanymostatnio Komunikacie Komisji Europejskiej zapowiedziano działaniaw kierunku zmiany zasad opodatkowania transakcji transgranicznych, abydostawcy pobierali VAT od swoich nabywców w ten sam sposób jak w przypadkutransakcji krajowych, zgodnie ze stawkami obowiązującymi w krajuprzeznaczenia towarów. Celem artykułu jest przedstawienie ogólnych wnioskówz badań nad kwestią potrzeby harmonizacji stawek, w szczególnościw świetle najnowszych planów Komisji.
Keywords: stawki podatku VAT, harmonizacja VAT, transakcje transgraniczne