Kredyty eksportowe zabezpieczone ubezpieczeniem gwarantowanym przez Skarb Państwa a Adekwatność kapitałowa banków. Analiza możliwości zastosowania polisy ubezpieczeniowej KUKE SA jako uznanej umowy o ochronie kredytowej nierzeczywistej dla ekspozycji stan (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
W artykule omówiono zastosowanie gwarantowanych przez Skarb Państwaubezpieczeń eksportowych jako uznanej techniki ograniczania ryzyka kredytowego,w rozumieniu Rozporządzenia 575/2013, zabezpieczającej ekspozycjez tytułu kredytów eksportowych. Uznanie polisy ubezpieczeniowej KUKESA za tego typu technikę jest jednym z warunków niezbędnych dla ustaleniawłaściwej wagi ryzyka dla potrzeb oszacowania współczynnika adekwatnościkapitałowej banku. Analizowane tu zagadnienie jest istotne z punktu widzeniaaktywizacji krajowego rynku bankowego w zakresie wspierania eksportupoprzez zwiększenie zaangażowania w finansowanie dłużników zagranicznych,importujących towary lub usługi z Polski.W celu szerszego zobrazowania omawianej problematyki, w artykuleprzedstawiono również międzynarodowe uwarunkowania regulacyjne, którychnie można pominąć w kontekście subsydiowania eksportu, jak też odniesionosię do konstrukcji funkcjonującego w Polsce systemu ubezpieczania oficjalniewspieranych kredytów eksportowych, ze szczególnym uwzględnieniem ocenyzgodności ochrony kredytowej nierzeczywistej, udzielanej przez KUKE SAz wymogami Rozporządzenia CRR.Niniejszy artykuł nie odnosi się do zagadnienia, o którym mowa w art. 194ust. 5 w związku z art. 201 ust. 1 Rozporządzenia CRR, dotyczących uznanegodostawcy ochrony kredytowej nierzeczywistej i warunków, jakie podmiotudzielający ochrony nierzeczywistej spełniać powinien, aby zakwalifikowanogo jako takiego dostawcę. Analiza powyższego zagadnienia zostanieprzeprowadzona w odrębnym artykule. Zwrócić należy również uwagę, żew rozważania będące przedmiotem opracowania dotyczą wyłącznie polisyubezpieczeniowej, nie zaś gwarancji ubezpieczeniowej, stosowanej w obrociehandlowym z zagranicą dla potrzeb zabezpieczenia ryzyka niedokonania płatnościprzez kontrahentów zagranicznych w transakcjach krótkoterminowych,czemu również zostanie poświęcony odrębny tekst.
Keywords: kredyty, ubezpieczenia, Skarb Państwa, ryzyko, banki