Analiza proporcjonalności w gruzińskim orzecznictwie konstytucyjnym i perspektywy przeglądu racjonalności prawodawstwa (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2019)
Proponowana reforma regulacyjna w Gruzji wprowadza narzędzie ocenywpływu do procesu legislacyjnego. Podczas gdy ustawodawca jest odpowiedzialnyprzed społeczeństwem i ma ogólny obowiązek uzasadniania swoichdziałań, polityczny charakter procedur parlamentarnych utrudnia formalnekontrolowanie władzy ustawodawczej. Niniejszy artykuł analizuje argumentacyjnąstrategię orzekania konstytucyjnego, aby wykazać, że gruziński TrybunałKonstytucyjny posiada odpowiednie ramy analityczne, aby przejść do realizacjiprzeglądu racjonalności prawodawstwa.
Keywords: przegląd sądowy, racjonalność, proporcjonalność, uzasadnienie prawne, ocena wpływu