Instytucjonalne słabości Narodowego Systemu Innowacji na Ukrainie i ich konsekwencje dla jej międzynarodowej konkurencyjności (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2019)
Celem artykułu jest wskazanie głównych słabości instytucjonalnych ukraińskiegoNarodowego Systemu Innowacji oraz próba określenia konsekwencjiich występowania dla konkurencyjności gospodarki Ukrainy w zakresiemiędzynarodowego handlu towarami z grupy wysokiej oraz średnio-wysokiejtechniki, a więc tymi, które powstają w przemysłach bazujących na wiedzyi nowoczesnych technologiach. Innymi słowy sprawdzenie, czy i jak zmieniasię konkurencyjność Ukrainy w handlu tymi towarami w obliczu istniejącychokreślonych słabości instytucjonalnych Narodowego Systemu Innowacji.W celu analizy poziomu konkurencyjności Ukrainy w handlu międzynarodowymzastosowano metodę analizy ujawnionych przewag komparatywnychB. Balassy.Z dokonanej pogłębionej analizy kształtowania się ujawnionych przewagkomparatywnych w ukraińskim eksporcie w latach 2001–2016 jasno wynika,iż ukraińska gospodarka nie dość, że nie posiadała w tym okresie praktycznieżadnych długookresowych przewag komparatywnych w handlu towaramiz grupy wysokiej oraz średnio-wysokiej techniki, to jeszcze jej pozycja konkurencyjnaw tym zakresie się pogorszyła. Wiązać to należy ze znacznymisłabościami instytucjonalnymi istniejącymi w ramach Narodowego SystemuInnowacji Ukrainy, które znacznie zmniejszając efektywność owego systemu,zmniejszają także zdolność do kreacji i komercjalizacji wiedzy oraz innowacji,co znajduje swoje odzwierciedlenie w braku konkurencyjności jej gospodarkiw handlu dobrami zaawansowanymi technologicznie.
Keywords: Ukraina, Narodowy System Innowacji, instytucje, konkurencyjność międzynarodowa