Państwa Beneluksu w polityce zagranicznej Polski (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2019)
Beneluks to powszechnie znany skrót europejskiej organizacji utworzonejprzez trzy państwa: Królestwo Belgii, Królestwo Niderlandów i WielkieKsięstwo Luksemburga. Beneluks rozpoczął działalność w 1944 roku jakounia celna, która w 1958 roku zakończyła się traktatem ustanawiającym UnięGospodarczą Beneluksu. Nowy traktat Beneluksu podpisano 17 czerwca2008 roku w Hadze. Odtąd współpraca skupia się na następujących głównychobszarach: rynku wewnętrznym i unii gospodarczej, zrównoważonym rozwojuoraz sprawiedliwości i spraw wewnętrznych. Celem (misją) Beneluksu jest jaknajlepsza współpraca między państwami ją tworzącymi i zapewnienie dobrobytuobywatelom Belgii, Niderlandów i Luksemburga.Po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej spadło zainteresowanie polskichpolityków funkcjonowaniem państw Beneluksu, choć obecnie rządydemokratycznej Polski korzystają ze wspólnego dorobku wszystkich państwwchodzących w jej skład. Polityka zagraniczna rządów polskich wobec państwBeneluksu obecnie jest prowadzona wyłącznie w ramach Grupy Wyszehradzkiej,w formacie V4+ (plus). W dniu 19 czerwca 2017 roku w Warszawie,po 16 latach przerwy, spotkali się premierzy państw Grupy Wyszehradzkieji Beneluksu.Impulsem do powrotu do rozmów na poziomie premierów była tocząca siędebata o przyszłości Unii Europejskiej. Państwa V4 i Beneluks dzielą zasadniczodwie kwestie. Pierwsza to polityka migracyjna – państwa Unii Beneluksuopowiadają się za rozwiązaniem kwotowym, czemu sprzeciwiają się krajeczwórki wyszehradzkiej. Druga linia podziału dotyczy integracji europejskejw ramach „wielu prędkości”. W tej kwestii są różnice także wewnątrz V4, alewiększość opowiada się za jej odrzuceniem. Współpraca Wyszehrad–Benelukspolega obecnie na podejmowaniu prób tworzenia koalicji z państwamiBeneluksu w unijnych głosowaniach dla osiągnięcia ponadregionalnych porozumień.Dotychczasowe doświadczenia każą zachować sceptycyzm w prognozowaniuporozumienia Czech, Węgier, Polski i Słowacji oraz Holandii, Belgiii Luksemburga. Spotkanie w Warszawie dowiodło, że debata nad przyszłościąUnii Europejskiej w znacznej mierze będzie się toczyć najpierw w obrębiegrup regionalnych, a później formalnie na forum unijnym.
Keywords: Beneluks, Wyszehrad, format V4+, Konferencje Utrechckie