Europejski kryzys imigracyjny z 2015 roku i jego wpływ na prowadzoną przez Polskę w latach 2015–2018 politykę zagraniczną (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2019)
W artykule omówiono wpływ europejskiego kryzysu migracyjnego na politykęzagraniczną prowadzoną przez Polskę w latach 2015–2018. Celem przeprowadzonegobadania była odpowiedź na pytanie, w jakim zakresie i w jakimstopniu oraz pod wpływem jakich czynników kryzys imigracyjny z 2015 rokuwpłynął na prowadzoną przez rząd RP politykę zagraniczną. W pierwszej częściopracowania przeanalizowano przyczyny i przebieg kryzysu imigracyjnegopo 2015 roku. W kolejnej części przedstawiono ewolucję stanowiska Polskiwobec kryzysu imigracyjnego. W podsumowaniu zawarto główne wnioski.
Keywords: polityka zagraniczna Polski, kryzys migracyjny, Unia Europejska, Grupa Wyszehradzka