Niemiecka scena polityczna (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2019)
Scena polityczna Republiki Federalnej Niemiec tradycyjnie była uważanaza wyjątkowo stabilną. Jednak w drugiej dekadzie XXI wieku zmiany naniej wyraźnie przyspieszyły, a ich dokonywanie długofalowo kształtują ją nanowo. Zmiany te są uwarunkowane zarówno wewnątrzpolitycznie, jak i trendamiw skali globalnej. W ocenie autora na niemieckiej scenie politycznejnie następuje gwałtowna zmiana, ale widoczne jest osłabienie lewicy, zmianapartii, która odgrywa rolę partii zawiasowej, oraz prawdopodobne następujeprzesunięcie się chadecji w prawo pod naciskiem tendencji radykalnych.Największe zagrożenie stanowi rosnąca różnica między tak zwanymi starymii nowymi krajami związkowymi, gdyż te ostatnie okazują się znacznie bardziejpodatne na wpływ ruchów radykalnie prawicowych.
Keywords: Niemcy, partie polityczne, Bundestag, AfD, CDU, CSU, SPD, Zieloni, Merkel, Bawaria