Historia austriackiej obecności w Unii Europejskiej (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2019)
Przedmiotem przedstawionej w pracy analizy było określenie miejsca i roliRepubliki Austrii w Unii Europejskiej. Ukazano w niej początki członkostwatego państwa w UE oraz kryzys polityczny z początku 2000 roku po utworzeniukoalicji rządowej przez ÖVP i FPÖ na szczeblu federalnym, któregoprzejawem było nałożenie sankcji politycznych przez pozostałe kraje UE.Analizie poddano stanowisko Wiednia wobec perspektywy rozszerzenia UEna przestrzeni ostatnich dwóch dekad. Przedstawiono także sytuację tegopaństwa na tle wspólnej polityki zagranicznej i bezpieczeństwa (WPZiB),relacji z NATO oraz dyskusji nad tak zwanym „Öxitem”, czyli perspektywąopuszczenia przez Austrię UE. W tekście ukazano też postawę austriackiegospołeczeństwa wobec wybranych aspektów integracji europejskiej, jak równieżwpływ współczesnych kryzysów w UE na sytuację wewnętrzną oraz międzynarodowąśrodkowoeuropejskiego państwa.
Keywords: polityka europejska Republiki Austrii, integracja europejska, kryzys migracyjny, Öxit, WPZiB