Centralny Okręg Przemysłowy – pierwszy plan na rzecz zrównoważonego rozwoju Polski (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2019)
Centralny Okręg Przemysłowy (COP) od lat jest obiektem rozważańnaukowych, analiz i prac badawczych. W opracowaniu przedstawiono genezęjego powstania i poszczególne etapy wdrażania projektu, a także sylwetkęgłównego twórcy COP, ministra skarbu i wicepremiera Eugeniusza Kwiatkowskiego,zarysowując jego plan, który doprowadził do stworzenia strategiidla Polski. Poprzez wymienienie najważniejszych inwestycji zrealizowanychw ramach COP, ukazano ich ogromny rozmach. Umiejętność zaangażowaniakapitału ludzkiego na tak olbrzymią skalę pokazała charakter tamtegopokolenia, jego wielką chęć do budowania kraju bezpiecznego, dostatniegowe wszelkie dobra dla przyszłych pokoleń. Utworzenie COP było zdecydowaniesukcesem Polski i Polaków, ponieważ podniosło ich jakość życia orazstanowiło gwarancję równomiernego rozwoju gospodarki krajowej. W opracowaniuporównano COP ze Strategią na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju,określając cechy wspólne oraz wskazując kierunki rozwoju gospodarczegoPolski w obu okresach historycznych.
Keywords: Centralny Okręg Przemysłowy (COP), Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK), Strategia na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju