Wojna domowa w Libii w latach 2014–2018 (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2019)
Libia jest państwem pogrążonym w chaosie. W wielu regionach na północytoczą się walki. W północno-zachodniej części państwa silną pozycję makoalicja islamistów. Sytuacja polityczna w Libii jest niezwykle skomplikowana.18 grudnia 2015 r. członkowie Izby Reprezentantów i Powszechnego KongresuNarodowego podpisali Libijskie Porozumienie Polityczne (Libyan PoliticalAgreement). W wyniku tej umowy doszło do utworzenia Rady Prezydenckieji Rządu Porozumienia Narodowego (Government of National Accord – GNA).Izba Reprezentantów nadal istnieje jako organ ustawodawczy i doradczy,znany jako Wysoka Rada Stanu (High Council of State). W rzeczywistościlibijski rząd nadal pozostaje podzielony pomiędzy Izbę Reprezentantówa Powszechny Kongres Narodowy, a więc dwa niezależne rządy. Jeden z nich– Izba Reprezentantów, ma swoją siedzibę w Trypolisie, stolicy kontrolowanejprzez islamistów, zaś drugi – Powszechny Kongres Narodowy, w Tobruku.
Keywords: wojna domowa w Libii, konflikt zbrojny, dżihadyzm, Al-Kaddafi, Libia