Możliwość stosowania międzynarodowego arbitrażu podatkowego przez mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa w kontekście optymalizacji podatkowych kosztów wykorzystania aut osobowych (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2019)
Celem artykułu jest ocena możliwości wykorzystania międzynarodowegoarbitrażu podatkowego do optymalizacji podatkowych kosztów wykorzystaniaaut osobowych w działalności gospodarczej mikro, małych i średnich przedsiębiorstw.Zasadnicza część pracy została poświęcona analizie ekonomicznychi fiskalnych uwarunkowań procesu optymalizacji wysokości zobowiązańpodatkowych krajowych przedsiębiorców wynikających z wykorzystania tegorodzaju aut w ramach powiązanego podmiotu gospodarczego zarejestrowanegona terytorium Republiki Czeskiej. Właściwa ewaluacja zagadnienia poprzedzonazostała przedstawieniu definicji arbitrażu podatkowego, prezentacjimakroekonomicznych uwarunkowań nabycia auta osobowego w krajowymprzedsiębiorstwie oraz przeglądem ewolucji przepisów fiskalnych dotyczącychwykorzystania aut osobowych w krajowej i zagranicznej firmie, jak też proponowanymaktualnie kierunkom zmian regulacji podatkowych.
Keywords: międzynarodowy arbitraż podatkowy, optymalizacja podatkowa, obciążenia podatkowe wykorzystania aut osobowych w przedsiębiorstwie