Regulacyjne zmniejszanie bankowego finansowania nieruchomości (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2019)
Ostatni kryzys finansowy ujawnił istotne powiązanie stabilności systemubankowego z kredytowaniem nieruchomości. Celem artykułu jest przedstawienienarzędzi z zakresu nadzoru bankowego jako czynników, któremogą ograniczyć podaż tego rodzaju kredytów. Badaniu poddano wyłącznieinstrumenty wprowadzone do prawodawstwa unijnego poprzez pakietCRDIV/CRR, a następnie dzięki analizie porównawczej pokazano zakres ichwdrożenia w poszczególnych państwach EOG. Otrzymane wyniki pozwalają nastwierdzenie, że instrumenty nadzorcze skutkujące wzrostem wymogów kapitałowychcechują się istotną elastycznością. Jednakże relatywnie niewiele państwzdecydowało się na ich zastosowanie z uwagi na potencjalne skutki uboczne.
Keywords: nadzór bankowy, wymogi kapitałowe, rynek nieruchomości, ryzyko systemowe