Behemot przeciwko Lewiatanowi – Thomas Hobbes o naturze rebelii (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2019)
Autor wskazuje w swoim artykule prawdziwy, empiryczny fundament filozoficzneji politycznej refleksji Tomasza Hobbesa, usprawiedliwiający jegostatolatrię sformułowaną w Lewiatanie. W jego opinii ten fundament Hobbesprzedstawia w zapomnianym i rzadko analizowanym traktacie Behemoth,będącym narracją o wydarzeniach angielskiej wojny domowej. W traktacietym filozofia polityczna Hobbesa spotyka się ze swym społecznym kontekstemi historią tworząc dialektyczny układ składający się z empirycznego chaosui filozoficznego ładu identyfikowanych z dwoma biblijnymi bestiami. Dlategooba dzieła należy interpretować jako części dyptyku – filozoficzny i empirycznywykład wyjaśniający stanowisko zawarte w Lewiatanie. Autor wskazujerównież, że w opinii Hobbesa prawdziwa moc nie tkwi w sile fizycznej, leczw mocy idei, które są prawdziwym narzędziem walki o władzę.
Keywords: Hobbes, rebelia, rewolucja purytańska, angielska wojna domowa, Lewiatan, Behemot