Geneza i rozwój unormowań compliance (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2020)
Intensywny wzrost regulacji prawnych i pozaprawnych oraz powstawanienowych instytucji egzekwowania prawa zwiększają ryzyko wystąpienia brakuzgodności u podmiotów uczestniczących w obrocie gospodarczym. Przedsiębiorstwa,chcąc uniknąć konsekwencji wynikających z braku zgodności z obowiązującymiregulacjami, wdrażają unormowania compliance mające na celuminimalizowanie ryzyka ich wystąpienia. Dotychczas zjawisko to dotyczyłotylko największych przedsiębiorstw działających w szczególnych branżach.Aktualnie unormowania compliance stają się coraz popularniejsze w małychi średnich przedsiębiorstwach, jak również są strategicznym czynnikiem rozwojui wzrostu konkurencyjności. Mając powyższe na uwadze, celem artykułubyło przedstawienie genezy i okoliczności rozwoju unormowań compliance.Przyjęto i omówiono hipotezę, że genezy compliance należy doszukiwaćsię na przełomie XIX i XX wieku w Stanach Zjednoczonych. Następnieprzytoczono wydarzenia, które miały kluczowy wpływ na rozwój unormowańcompliance, tj. aferę Watergate i śledztwo Komisji Papierów Wartościowychi Giełd, nadużycia dotyczące zamówień publicznych w amerykańskimprzemyśle zbrojeniowym lat osiemdziesiątych, powołanie Komisji Krajowejds. Oszustw w Sprawozdawczości Finansowej i utworzenie Komitetu OrganizacjiSponsorujących Komisję Treadwaya, reformę prawa karnego RonaldaReagana, pracę Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju na rzeczzwalczania korupcji oraz skandale korporacyjne z lat dwutysięcznych (Enron,WorldCom).
Keywords: compliance, unormowania compliance, pierwsze unormowania compliance, geneza unormowań compliance, ryzyko braku zgodności