Analiza zmian na rynku pracy w Polsce w latach 2009–2018 (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2020)
Celem artykułu jest opisanie sytuacji pracujących w Polsce w latach 2009–2018 oraz identyfikacja czynników, które miały na tę sytuację wpływ. Rozważanajest następująca hipoteza badawcza: sytuacja na rynku pracy w Polscepolepszała się. Zadano przy tym pytania badawcze o to, czy i jak zmieniałasię sytuacja pracujących, zatrudnionych oraz koszty pracy, liczone w wysokościprzypadającej na jednego zatrudnionego i jedną przepracowaną godzinę.Ocenie poddano również informacje dotyczące bezrobocia z uwzględnieniembezrobotnych nowo zarejestrowanych i wyrejestrowanych, stopy bezrobociaoraz ofert pracy. Na podstawie tych danych przeprowadzono analizę zmianoraz obliczono dynamikę wzrostu. Korzystano przy tym z danych statystycznycho rynku pracy Głównego Urzędu Statystycznego w Warszawie, publikowanychw Rocznikach Statystycznych Rzeczypospolitej Polskiej za lata2009–2018 – był to ważny dla Polski okres, który obejmował zarówno latarozwoju gospodarczego, jak i kryzys gospodarczy oraz czas po kryzysie.
Keywords: rynek pracy, pracujący, zatrudnienie, bezrobocie, koszty pracy