Spojrzenie na chiński rynek dzieł sztuki w drugiej dekadzie XXI wieku (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2020)
Niezwykle dynamiczny rozwój rozumianego w szerokim sensie chińskiegorynku dzieł sztuki w ostatnich dziesięcioleciach odzwierciedla rosnącą rolę chińskiejgospodarki na świecie oraz wzrost zamożności chińskiego społeczeństwa.W latach 2008–2011 rynek ten odnotował niespotykany w jakimkolwiek innymregionie świata wzrost na poziomie 500 proc. W 2018 roku udział Chin w globalnymrynku dzieł sztuki na poziomie 19 proc. potwierdził silną pozycję tegopaństwa jako jednego z trzech największych rynków dzieł sztuki świata. W tymsamym czasie chiński rynek aukcyjny zajmował na świecie drugie miejsce. Pozycjęświatowego lidera Chińska Republika Ludowa zawdzięcza przede wszystkimznaczącym reformom gospodarczym ostatnich lat, skutecznej realizacji politykiotwartych drzwi oraz ogromnemu potencjałowi kulturowemu. Kultura chińskajest bezcennym skarbem całej ludzkości utrwalonym w obiektach podlegającychobrotowi ekonomicznemu. Niewiele jest krajów, które pod względem bogactwadziałalności artystycznej mogłyby konkurować z Chinami, jednym z największychpaństw źródłowych dóbr kultury na świecie i jednocześnie jednymz największych rynków dzieł sztuki. Celem artykułu jest przedstawienie najważniejszychzagadnień chińskiego rynku dzieł sztuki w ostatnim dwudziestoleciu.
Keywords: rynek dzieł sztuki w Chinach, rynek antykwaryczny w Chinach, chińska kultura, chińska sztuka, rynek aukcyjny w Chinach, domy aukcyjne w Chinach, chińscy kolekcjonerzy, chińskie reformy gospodarcze