Realizacja i skutki programu „Rodzina 500+” w Polsce (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2020)
Artykuł ma na celu analizę wpływu rządowego programu wsparcia „Rodzina500+” na sytuację społeczno-ekonomiczną w Polsce. Program funkcjonujeod kwietnia 2016 roku i polega na wypłacie miesięcznych świadczeń rodzicomwychowującym dzieci. Świadczenie przysługuje na każde dziecko, którenie ukończyło 18. roku życia. Program ma odwrócić spadek liczby urodzeń,obserwowany od kilku lat, oraz poprawić warunki życia najuboższych rodzin,a w szczególności wyeliminować skrajne ubóstwo. Dane statystyczne pokazująjednak, że pomimo ambitnych założeń program nie przyczynił się do poprawysytuacji demograficznej kraju i finansowej rodzin.
Keywords: demografia, polityka prorodzinna, program „Rodzina 500+”, ubóstwo