Priorytety rozwoju gruzińskiej agrosfery i sposoby jej poprawy (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2020)
W artykule przedstawiono główne problemy sektora rolnego Gruzji oraz konceptualny model ich eliminacji, który opiera się na pewnych założeniach jakościowych i łączy idee zawarte w szerokiej koncepcji. Sektor rolniczy Gruzji boryka się obecnie z wieloma problemami i wyzwaniami. Zmniejszenie liczby miejsc potrzebnych rolnictwu na świecie nie tylko sprawia, że produkty rolne są droższe, ale także grozi światowym kryzysem żywnościowym. Warunki klimatyczno-przyrodnicze Gruzji pozwalają na produkcję ekologicznie czystych produktów. Rośnie popyt na takie produkty. W dzisiejszych czasach właściwe wykorzystanie warunków klimatyczno-przyrodniczych Gruzji i ożywienie rolnictwa jest warunkiem wstępnym rozwoju gospodarki tego kraju. Efektywne wykorzystywanie bogatych zasobów naturalnych kraju przyczyni się w przyszłości do rozwoju gospodarki i poprawy warunków życialudności. W obecnych realiach rozwój krajowej produkcji rolnej ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa Gruzji. Należy jednak podkreślić, że polityka eliminowania tylko jednego mankamentu w sektorze rolnym nie przyniesie rezultatów. Nie jest jednak możliwe samodzielne rozwiązywanie problemów sektora rolnego poza rozwojem gospodarki kraju. Pomoc dla przemysłu rolnegozadziała tylko wtedy, gdy wdrożona zostanie odpowiednia polityka w celu opracowania długoterminowych i stabilnych procesów gospodarczych.
Keywords: agrosfera, agrobank, centrum agro, fundacje specjalistyczne