Zróżnicowanie geograficzne polskiego handlu zagranicznego i wpływ pandemii COVID-19 (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2020)
Celem artykułu jest przedstawienie struktury wymiany handlowej Polskiz głównymi partnerami w latach 2015–2020. Autorki artykułu stawiajątezę, że zróżnicowanie geograficzne polskiego handlu – w tym dodatni bilansz krajami UE i ujemny z pozostałymi krajami – wynika ze struktury importui eksportu, uzależnionej od kategorii towaru, którym się handluje. Innymznaczącym czynnikiem dla ładu gospodarczego jest łatwość prowadzenia biznesu,w ostatnim czasie jednak na gospodarkę świata, w tym krajów UE, silnieoddziałuje pandemia koronawirusa. Przyczyniła się ona również do znacznegoosłabienia polskiego handlu zagranicznego – możemy zaobserwować negatywnezmiany w pierwszym kwartale 2020 roku.W pierwszej części artykułu dokonano analizy handlu zagranicznego Polskiw okresie 2015–2020. Następnie omówiono zróżnicowanie handlu z głównymipartnerami w eksporcie i imporcie. Od wielu lat niezmiennie naczelnymipartnerami eksportowymi Polski były Niemcy, Czechy oraz Wielka Brytania.Za główną przyczynę dysproporcji w bilansie handlowym uznano kategorietowaru, którymi Polska handluje. Polska osiąga dobre wyniki w eksporciedzięki sukcesywnie zwiększającemu się geograficznemu zróżnicowaniu kierunkówekspansji handlu.
Keywords: handel zagraniczny, COVID-19, Polska, UE, SITC, obroty towarowe