Spółdzielnia socjalna jako dynamicznie powstające przedsiębiorstwo społeczne (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2020)
Celem artykułu jest przedstawienie dynamiki powstawania spółdzielni socjalnychoraz ich możliwości w sferze społeczno-ekonomicznej. Spółdzielnie socjalnesą jednym z podmiotów ekonomii społecznej w Polsce. Stanowią jednocześniepodmiot klasyfikowany najbliżej i najczęściej jako przedsiębiorstwo społeczneze względu na społeczną misję, jak również część zysku przeznaczaną na ten cel.Państwo polskie ma nadal trudności we wprowadzeniu społecznej gospodarkirynkowej, a socjalne transfery nie są w stanie załatwić wszystkich problemów,gdyż koncepcja ta działa jedynie wtedy, gdy nie jest traktowana wyrywkowo,jest stosowana według wszystkich zasad, tzn. spójnie, w długim okresie i przedewszystkim w kategoriach ładu gospodarczego. W związku z powyższym, jakrównież w obliczu problemów społeczno-gospodarczych, jakie będzie generowaćepidemia, autorzy opracowania upatrują w spółdzielni socjalnej jako przedsiębiorstwiespołecznym – podmiotu wyręczającego państwo w mierzeniu się z takimiproblemami jak bezrobocie, bezdomność czy niepełnosprawność.
Keywords: spółdzielnia socjalna, przedsiębiorstwo społeczne, społeczna gospodarka rynkowa