Dyskurs o pamięci organizacyjnej w zarządzaniu opartym na dowodach (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2020)
Artykuł skupia się na wyeksponowaniu podejścia historycznego zarządzania opartego na dowodach w płaszczyźnie pamięci organizacyjnej. Autor ujmuje temat jako interpretację dyskursywną. Na podstawie analizy literatury przedmiotu przedstawia analogię między evidence-based management a zarządzaniem w kontekście zwrotu przeszłości do teraźniejszości. Swoją propozycję określa jako pamiętanie historyczne w otwarciu na refleksje praktyków i pytań mających swoje źródło w medycynie. Ukazana postać prekursora evidence-based medicine, węgierskiego lekarza Ignaca Philippa Semmelwaisa pokazuje, że ignorowanie dowodów naukowych w praktyce codziennego działania, może prowadzić do podwójnej pętli zapominania w zakresie wartości.
Keywords: zarządzanie oparte na dowodach, pamięć organizacyjna, kompetencje menadżera