Wpływ dwustronnej wymiany handlowej między USA i Meksykiem na amerykańską produkcją przemysłową przed i w trakcie prezydentury Donalda Trumpa (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2020)
Głównym celem przeprowadzonego badania jest wykrycie związku pomiędzy dwustronną wymianą handlową USA z Meksykiem a amerykańską produkcją przemysłową przy założeniu, że prezydentura Donalda Trumpa miała charakter egzogeniczny. Praca przedstawi wyniki badań empirycznych, w których ekonomiści szacują wzrost produkcyjności w obliczu różnych barier handlowych. Wpływ otwartości handlowej na wzrost produktywności został oceniony przy zastosowaniu modelu wektorowej autoregresji (VAR) opartym na danych szeregu czasowego. Na potrzeby tej analizy jako próbkę przyjęto amerykańską produkcję przemysłową w okresie 1985–2018. Uwzględniono również zmienne kontrolne takie jak zmienne proxy funkcji produkcji. W celuoceny wiarygodności skonstruowanego modelu przeprowadzone zostały testy wstępnego szacunku i oszacowania końcowego. Zgodnie z wynikami, szacunki wektorowej autoregresji wykazały, że polityka handlowa Trumpa wobec Meksyku miała znaczący wpływ na amerykańską produkcję przemysłową.
Keywords: USA, Meksyk, Donald Trump, dwustronna wymiana handlowa, produkcja przemysłowa, ekonometria