Transformacja gospodarcza poprzez społeczną gospodarkę rynkową i społeczne przedsiębiorstwo (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2020)
Artykuł odnosi się do zagadnienia transformacji lat 90. w Europie Środkowo-Wschodniej w zestawieniu z problemem implikacji założeń społecznej gospodarki rynkowej. Pierwsza część artykułu porównuje ze sobą paradygmaty ekonomii keynesowskiej, ekonomii neoliberalnej oraz społecznej gospodarki rynkowej. W artykule zostały omówione główne założenia tych nurtów, ich różnice i podobieństwa, oraz konsekwencje, jakie wniosły do systemów gospodarczych. W kolejnej części autorzy przedstawiają problem konsensusu waszyngtońskiego i zmian, jakie wprowadził do polskiej gospodarki. Omawiane treści zmierzają do wskazania na trudności wdrożenia klasycznych zasad społecznej gospodarki rynkowej na gruncie polskim. Celem artykułu jest weryfikacja tezy, że przedsiębiorstwa społeczne mogą być alternatywą dla systemowej gospodarki rynkowej. Przedsiębiorstwa społeczne w artykule zostały określone jako podmioty lokalnie zakorzenione i wpisujące się w proces endogenicznego rozwoju lokalnego.
Keywords: transformacja ekonomiczna, Konsensus Waszyngtoński, społeczna gospodarka rynkowa, ordoliberalizm, przedsiębiorstwo społeczne