Rola państwa i metody jego wpływu na własną gospodarkę w okresie przejściowym (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2021)
W artykule omówiono proces transformacji i gospodarczą rolę państwa w okresie przejściowym. Ukazuje on również główne cele regulacji państwowych, specyfikę społeczno-ekonomicznego formowania się krajów oraz procedur transformacji instytucjonalnej. Rola rządu w rozwoju gospodarczym zmienia się w okresie przejściowym. Główne ważne kwestie, którymi należy się zająć, to ściśle scentralizowane przepisy i formy państwa, które są całkowicie nowymi systemami zarządzania gospodarczego, które należy osiągnąć poprzez wyeliminowanie dominacji państwa nad systemem gospodarczym, wzmocnienie procesu prywatyzacji itd. Prawdą jest, że dominująca pozycja rządu powinna zostać wyeliminowana, ale stworzenie nowego środowiska instytucjonalnego i kultury rynkowej powinno być prowadzone jedynie pod aktywną kontrolą legislacyjną, koordynacyjną i stymulacyjną państwa. Teoretyczna podstawa artykułu przedstawia badania zagranicznych naukowców, ekonomistów i organizacji międzynarodowej. Podstawa metodologiczna opiera się na analizie ekonomicznej, porównaniu i metodach grupowania. Podczas przygotowywania artykułu powszechnie stosowano nowoczesne metody eksperymentalne i model badań makroekonomicznych, a także badania i dane statystyczne, podejścia i metodologię kilku organizacji międzynarodowych.
Keywords: instytucje międzynarodowe, gospodarki przejściowe, wzrost gospodarczy, integracja gospodarcza, rola państwa