Analiza porównawcza Polski i Grecji: błędy polityki krótkoterminowej w porównaniu z racjonalnością długoterminową (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2021)
Artykuł ten ma trzy cele. Pierwszym z nich jest porównanie i interpretacja wzrostu gospodarczego obserwowanego w latach 2000 2018 (częściowo w odpowiedzi na światowy kryzys finansowy w latach 2008–2009) przez dwa wyjątkowe Państwa Członkowskie UE: Grecję, która odnotowała największy spadek PKB, oraz Polskę, która poniosła najmniejsze koszty kryzysu. Drugim celem jest analiza zagrożeń dla tempa i stabilności wzrostu gospodarczego Polski oraz stanu finansów publicznych po 2018 r. Argumentuje się, że mimo tego ryzyka, Polska prawdopodobnie nie stanie się drugą Grecją. Trzecim celem jest zauważenie, że obecność silnych trwałych czynników, takich jak globalizacja i zmiany klimatu, sprzyja długoterminowej racjonalizacji polityki gospodarczej instytucji UE oraz że może to mieć istotny pozytywny wpływ na politykę krajową i wyniki gospodarcze Państw Członkowskich UE, w tym Polski.
Keywords: Polska 2000–2020, Grecja 2000–2020, czynniki instytucjonalne w rozwoju, ryzyko stabilności makroekonomicznej