Brytyjska polityka klimatyczna w świetle ustawy Climate Change Act (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2022)
Brytyjska ustawa Climate Change Act stworzyła pierwszy na świecie długoterminowy system instytucjonalno-prawny mający umożliwić redukcję krajowych emisji gazów cieplarnianych. Po jej nowelizacji z 2019 r. Wielka Brytania stała się także pierwszym krajem grupy G7 i G20, który zobowiązał się do osiągnięcia neutralności klimatycznej. Ustawa, określana jako jeden z najbardziej zaawansowanych aktów prawnych w obszarze polityki klimatycznej, do dzisiaj stanowi punkt odniesienia i inspirację dla wielu krajów na świecie. Ustanowiony nią model zmaga się jednak z problemem wiarygodności zobowiązań, zaś problemy strukturalne wynikające m.in. ze wspomnianej nowelizacji oraz wyjścia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej, mogą w przyszłości dodatkowo osłabić jego wiarygodność oraz negatywnie wpłynąć nie tylko na brytyjską, ale również światową politykę klimatyczną. Artykuł ma na celu przedstawienie głównych założeń brytyjskiego modelu polityki klimatycznej oraz zasygnalizowanie przyszłych wyzwań dla jego wiarygodności na tle dotychczasowych doświadczeń implementacji ustawy oraz najnowszych celów redukcji emisji ogłoszonych w końcu 2020 r. oraz pierwszej połowie 2021 r.
Keywords: Climate Change Act, budżet węglowy, polityka klimatyczna, zmiany klimatu, Wielka Brytania