Jakie wnioski można wyciągnąć z neoklasycznych i keynesowskich poglądów na temat funkcjonowania makroekonomii w czasie obecnego kryzysu? (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2022)
Stabilność makroekonomiczną należy definiować jako stabilność cen, pełne zatrudnienie, pozytywny długoterminowy wzrost w długim okresie oraz zdrowe finanse publiczne. Utrzymanie stabilności makroekonomicznej jest konieczne, aby proces rozwoju gospodarczego przebiegał płynnie. Od lat w głównym nurcie ekonomii prowadzona jest dyskusja na temat najlepszych sposobów osiągnięcia tego celu. Artykuł przedstawia główne założenia teoretyczne, na których oparta jest dyskusja oraz próbuje zweryfikować założenia modeli z rzeczywistością gospodarczą.
Keywords: stabilność makroekonomiczna, polityka fiskalna, polityka monetarna