Konsument na rynku płatności w Polsce – preferowane metody płatności (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2022)
Celem artykułu jest analiza wybranych dostępnych metod płatności oraz ich preferencji wśród konsumentów na rynku polskim. Hipoteza pracy: głównymi determinantami wpływającymi na wybór metody płatności jest wygoda, bezpieczeństwo oraz szybkość dokonywanych transakcji. W celu weryfikacji postawionej hipotezy dokonano przeglądu literatury przedmiotu, analizy aktów prawnych, opracowań branżowych, a także przeprowadzono własne badania ankietowe. Wyniki badań potwierdzają prawdziwość postawionej na wstępie hipotezy.
Keywords: płatności, usługi płatnicze, zwyczaje płatnicze, BLIK