Przedsiębiorstwa społeczne w Polsce w czasie pandemii (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2022)
Problemem badawczym jest działalność przedsiębiorstw społecznych, które mają pozytywny wpływ na minimalizację skutków pandemii. Celem artykułu jest weryfikacja hipotezy, że przedsiębiorstwo społeczne usytuowane w ładzie społecznej gospodarki rynkowej może niwelować skutki pandemii, podejmując dodatkowe działania na rzecz odbiorców w związku z COVID-19. Przesłanką do podjęcia tematu badawczego jest występująca w literaturze luka badawcza w zakresie łączenia tych dwóch prospołecznych koncepcji i oceny tego, jak przedsiębiorstwo społeczne może uzupełniać oddolnie braki wynikające ze słabości ładu społecznej gospodarki rynkowej w Polsce. Do weryfikacji hipotezy autor posłużył się badaniem na potrzeby dysertacji doktorskiej. Kluczowym wnioskiem z przeprowadzonego badania jest to, że przedsiębiorstwa społeczne odczuwające skutki pandemii są w stanie również jednocześnie je minimalizować.
Keywords: COVID-19, przedsiębiorstwo społeczne, ład gospodarczy, społeczna gospodarka rynkowa