Polska infrastruktura lotniskowa (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2022)
Celem niniejszego artykułu jest zbadanie rozwoju polskiej infrastruktury lotniskowej. Przeanalizowano sytuację polskich portów lotniczych, przedstawiono plany rozwoju polskiej infrastruktury lotniskowej, zbadano spełnienie uwarunkowań potrzebnych do wybudowania dużego przesiadkowego portu lotniczego, opisano kwestie legislacyjne spółki celowej do wybudowania Centralnego Portu Komunikacyjnego oraz zmiany przedsiębiorstwa państwowego „Porty Lotnicze” w Polskie Porty Lotnicze Spółka Akcyjna oraz przedstawiono kwestie związane z nowo przebudowanym lotniskiem w Radomiu, również w kontekście Centralnego Portu Komunikacyjnego.
Keywords: infrastruktura lotniskowa, Centralny Port Komunikacyjny, inwestycje, porty lotnicze, linie lotnicze, intermodalność, przesiadkowe porty lotnicze, lotniska point-to-point, uwarunkowania do wybudowania Centralnego Portu Komunikacyjnego, rozwój