Zagrożenia dla bezpieczeństwa ekonomicznego Polski w związku z chińską Inicjatywą Pasa i Szlaku (chin. Yi dai yi lu) w latach 2015–2023 (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2023)
W artykule została podjęta ocena zagrożeń, które powoduje chińska InicjatywaPasa i Szlaku (ang. Belt and Road Initiative) dla bezpieczeństwa ekonomicznegoPolski w okresie 2015–2023. Wykorzystany został przegląd literaturyw temacie Inicjatywy Pasa i Szlaku (IPS), a także analiza dostępnych danych,wiedza ekspercka wynikająca ze zrealizowanych projektów inwestycyjnychw Polsce w ramach IPS, dotychczasowe publikacje autora w tym temacieoraz doświadczenie zawodowe autora w projektach w jednej z chińskich firmtechnologicznych w regionie Europy Środkowowschodniej. Celem artykułujest odpowiedź na pytanie, czy chińska inicjatywa Pasa i Szlaku zagrażabezpieczeństwu ekonomicznemu Polski. Wartością dodaną jest analiza wpływuInicjatywy Pasa i Szlaku na rozwój gospodarczy Polski w ramach zmianw funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Autor odwołuje się do teorii cyklówhegemonicznych Modlińskiego w celu odpowiedzi na postawione pytanie,a także omawia możliwości alternatywnych rozwiązań do chińskiej InicjatywyPasa i Szlaku. Lukę badawczą stanowi kwestia oceny zagrożenia bezpieczeństwaekonomicznego Polski w związku z realizowaną inicjatywą IPS.
Keywords: Inicjatywa Pasa i Szlaku (IPS), bezpieczeństwo ekonomiczne, cykle Modlińskiego, geoekonomia, Index FirePower (IFP), RCEP, CAI, IMEC