Czy projekt Road and Belt może być alternatywą dla dotychczasowych szlaków przepływów globalnych? (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2023)
Niniejsze opracowanie stawia sobie za cel odpowiedź na pytanie zawartew tytule: czy projekt Road and Belt może być alternatywą dla dotychczasowychszlaków przepływów globalnych? Osią logiczną artykułu jest rola systemulogistycznego w konkurencyjności krajów i efektywności projektów takichjak BRI. Artykuł ma charakter przeglądu literaturowego. W artykule omówionohistorię inicjatywy BRI oraz główne jej uwarunkowania, przedstawionokoncepcję systemu logistycznego kraju oraz jego wpływ na konkurencyjnośćgospodarczą kraju, a także rozwój systemu logistycznego Chin, stanowiącyfazę wstępną, inicjującą projekt BRI. Ponadto wskazano inwestycje Chinw krajach członkowskich BRI ze szczególnym uwzględnieniem projektówtransportowo-logistycznych.
Keywords: logistyka, Inicjatywa pasa i Drogi, przepływy towarów