Pakistan w polityce bezpieczeństwa Chin w kontekście amerykańskiej strategii regionu Indo-Pacyfiku (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2023)
Celem artykułu jest przeanalizowanie znaczenia Pakistanu jako jednegoz wpływowych państw regionu Indo-Pacyfiku dla szeroko pojmowanego bezpieczeństwaChin w okresie rządów Xi Jinpinga w kontekście amerykańskiejstrategii w regionie. Pakistan jest niewątpliwie jednym z uczestników rywalizacjimiędzy USA a Chinami. Jego geograficzne położenie ma dla Pekinuznaczenie geostrategiczne i geoekonomiczne. Pakistan odgrywa istotną rolęw procesie redefinicji interesów bezpieczeństwa Chin w regionie Indo-Pacyfikuoraz zwiększa możliwości ich projekcji potęgi. Stosunki Pekinu z Islamabademnapełniają się nową treścią, szczególnie w kontekście formułowaniaamerykańskiej koncepcji bezpieczeństwa regionalnego, niosącej wyraźnieantychiński charakter. System powiązań sojuszniczych USA w regionie Indo--Pacyfiku opiera się na państwach, których relacje z Chinami są napiętei historycznie obciążone. Wśród tych państw na pierwsze miejsce wysuwająsię Indie. W tym kontekście Pakistan służy Chinom jako sojusznik poszerzającymożliwości manewru w procesie równoważenia stosunków w regionie.
Keywords: Chiny, Pakistan, USA, Indo-Pacyfik, CPEC, Inicjatywa Pasa i Szlaku